Mijn eerste eigen infographic

Infographics, ik heb er al vaak over geschreven. Hoe ze bijvoorbeeld kunnen helpen bij je ranking. Maar ook, omdat ik vind dat infographics op een mooie manier interessante data kunnen laten zien. Mede daarom plaats ik elke vrijdag een infographic op mijn website en help ik bedrijven middels infographic marketing.

Daarnaast deel ik via social media regelmatig interessante infographics die ik tegen kom. Iemand die dit ook succesvol doet is Bianca van de Ketterij van iBianca. Iedere week plaatst zij een infographic op Frankwatching.

Er was echter één probleem…

Hoe gaaf ik infographics ook vind, zelf heb ik nog nooit een infographic gemaakt. Allereerst omdat ik niet goed in design ben. Natuurlijk heb je inmiddels mooie applicaties als Visual.ly en Picktochart, maar het probleem is vaak dat je daar meestal uit slechts een paar standaard templates kunt kiezen.

Als ik een eigen infographic zou maken, dan moest dat er een zijn die origineel was en gemaakt door een echte designer. Maar hoe vind je iemand die allereerst een goede designer is, maar daarnaast ook ervaring heeft met het maken van infographics?

Gezocht, een infographic designer!

Om dit probleem op lossen schakelde ik mijn netwerk in. Via social media stelde ik de vraag of iemand een bedrijf of designer wist die infographics kon maken. Zodoende kwam ik uiteindelijk uit bij Renée Vrijman van Sans Serif. Na een persoonlijk gesprek merkte ik direct dat er een klik was en werden we beide nog enthousiaster over het idee!

Nu ik mijn designer had voor het ontwerpen van mijn eerste eigen infographic, doemde het volgende probleem op; Waar ga ik in vredesnaam een infographic over maken?!

Infographic over content marketing?

Logisch zou zijn geweest om een infographic te maken over content marketing. Aangezien daar echter al diverse infographics over zijn gemaakt (behoor jij bijvoorbeeld tot de 62%?), leek mij dat een beetje achterhaald.

Het moest iets origineels zijn, dat echter wel aansloot bij mijn persoon. Maar wat staat er naast content marketing en online publishing dicht bij mij…

Boerenverstand!

Het antwoord liet niet lang op zich wachten. Als boerenzoon kon het natuurlijk niet uitblijven of het zou een infographic over de agrarische sector worden.

Toevallig was ik vorig jaar al een interessant onderzoek tegengekomen over het gebruik van social media in de agrarische sector. In het onderzoek, gemaakt door AgriDirect, bleek dat social media aan een opmars bezig was onder de Nederlandse boer.

Omdat dit onderzoek alweer een jaar oud was, leek het mij logisch dat AgriDirect hier een vervolg aan zou geven. En (gelukkig voor mij) kwam deze er ook. Eind november bracht AgriDirect het nieuwe onderzoek naar buiten over social media binnen de agrarische sector. Onder meer Richard van der Blom van Just Connecting schreef er een artikel over op Marketingfacts.

Vervolgens ben ik op zoek gegaan naar andere rapporten en onderzoeken om de infographic nog meer waarde te geven.

Mijn eerste eigen infographic

En nu is het dan eindelijk zo ver. Met gepaste trots presenteer ik mijn eerste infographic!

(Klik op de afbeelding voor een vergroting)

Infographic social media agrarische sector staand jpg

Uit de infographic komt onder meer naar voren dat 33% van de boeren in 2012 gebruikt heeft gemaakt van social media, tegenover 80% van de totale Nederlandse bevolking. Wel geeft 50% van de boeren aan in 2013 social media te gaan (of blijven) gebruiken, wat laat ziet er nog voldoende potentie aanwezig is.

Van de social media is Facebook onder boeren het populairst, gevolgd door YouTube. Verder blijkt dat boeren social media vooral gebruiken om:

 • Naar nieuws te grazen
 • Contacten te onderhouden
 • Tips uit te wisselen

Om ook enige vernieuwing te maken heeft Sans Serif dezelfde infographic ook liggend gemaakt, zie hieronder. Dit omdat je beeldscherm ook liggend is, logisch eigenlijk toch?!

(klik op de afbeelding voor een vergroting)

Infographic social media agrarische sector liggend jpg

Ook je eigen infographic?

Wil jij ook je eigen infographic maken? Waar loop je tegenaan?  En natuurlijk hoor ik ook graag wat jullie van de infographic vinden!

Laat hieronder een reactie achter of neem contact op.

Over Christian Slagter

Christian Slagter is een 28 jarige internet ondernemer en oprichter van Slagter Media, een online publishing en content marketing bureau. Hij is daarnaast mede-eigenaar van de webshop Make-up Your Stash. Zie voor meer informatie zijn profiel op Google+.

Schrijf je gratis in

Ontvang:
-Als eerste mijn gratis ebook 'In 10 stappen naar een geweldige infographic'
-De laatste artikelen, zodat je niets meer mist
-Unieke aanbiedingen

23 reacties op “Mijn eerste eigen infographic”

 1. Albert 1 februari 2013 12:09
  #

  Kijk, dat is een mooi en interessante infographic. Ikzelf kom ook uit Friesland (Workum) en heb veel van de agrarische sector meegekregen ;), extra leuk dan ook om de infographic te bekijken. Thanks!

 2. Bass Jobsen 1 februari 2013 13:41
  #

  @christian nou inderdaad gaaf. Denk dat je goed geslaagd bent in de opzet. Liggende versie vind ik inderdaad origineel, maar iets minder geslaagd ivm de resolutie. Wil je het overzicht houden dan zijn de teksten niet te lezen en met leesbare teksten mis je het totaal plaatje. Ik ben benieuwd naar je volgende infographic.

 3. Coen Olde Bijvank 1 februari 2013 13:55
  #

  Zeker een mooie eerste infographic Christian! Helemaal omdat het uit een sector komt die naar mijn idee nog wel eens vergeten wordt.

  Leuk dat de boeren ook de weg omhoog hebben gevonden!

 4. Robert van Heerde 1 februari 2013 14:01
  #

  Mooi gedaan. Voor een eerste infographic al helemaal!

  12% heeft maar een smartphone of tablet.. Dat is niet veel!

  Eén schoonheidsfoutje in de tekst: ”Ik wilde ik iets origineels”. Boven het kopje Boerenverstand ;).

 5. Judith de Vries 1 februari 2013 17:12
  #

  Ik vind ‘m leuk.

  Ik wil dat ook wel graag doen en ja, ik loop overal tegenaan.

  Het punt is dat ik dat ik een heleboel creatieve opleidingen heb gevolgd, daarom vind ik dat ik dit helemaal zelf moet doen. Zonder hulp en zonder hulpmiddelen. Ik eis van mezelf dat ik dat kan.

  Maar het is heel moeilijk en daarom duurt het heel erg lang:)
  Daar geniet ik wel van.

 6. Carsten 1 februari 2013 17:47
  #

  COOL! Hij is zeker goed gelukt en zet aan tot inspiratie.

 7. Leida Groot 2 februari 2013 10:44
  #

  Wat leuk Christiaan! Goed gelukt en origineel onderwerp!

  Aan de ene kant inderdaad logisch om hem ook liggend te maken, maar aan de andere kant komt de informatie denk ik dan minder goed over. Wanneer hij langwerpig is, lees je hem natuurlijk van onder naar boven en sla je minder snel iets over. Wanneer hij liggend is, ga ik automatisch zoeken naar de dingen die opvallen en pik ik die eruit en kan ik de overige informatie eerder links laten liggen.

 8. Charlotte Polak 4 februari 2013 11:08
  #

  O, die is leuk! Ben zelf ook al 100 keer aan een ig begonnen, maar sta nog steeds met lege handen. Goed gedaan!

 9. Christian Slagter 4 februari 2013 17:35
  #

  Bedankt iedereen voor de toffe reacties!

 10. Chris 5 februari 2013 20:01
  #

  Christian, ziet er goed uit! Ik wil zelf graag een dergelijke infographic maken voor de bedrijven in de Amsterdamse havenregio. Vrees alleen dat de verschillende sectoren teveel uiteen lopen voor 1 infographic. Hoe zie jij dat?

 11. Christian Slagter 6 februari 2013 16:38
  #

  Chris bedankt voor je reactie. Ik denk dat daar zeker mogelijkheden voor zijn en je vele kanten op kunt gaan!

 12. Maringa 12 februari 2013 23:48
  #

  Mooie infographic Christian, en een leuk onderwerp! Zoals je gezien hebt op http://bit.ly/SoMeCoNuInfoTwit heb ik mij ook aan een eerste poging gewaagd en ben blij met het resultaat en je leuke reactie.

 13. Michiel 17 februari 2013 11:36
  #

  Prachtig gedaan Christian!

 14. Christian Slagter 18 februari 2013 10:58
  #

  Bedankt Michiel!

 15. Ray Meur 18 februari 2013 14:54
  #

  Dit is, naast een fraaie infographic (gefeliciteerd!), een erg interessante site!
  Ben, as we speak, de laatste hand aan het leggen aan mijn site over infographics. Want dit is als grafisch ontwerper erg leuk om te doen en werkt veel beter dan ‘just data’. Vooral in combinatie met social media. Een infographic van mij had in totaal 27.000 views! Dat geloof je toch niet…

  Ik hou je site en tweets in de gaten! ;-)

  Groet,

  Ray

 16. Christian Slagter 18 februari 2013 15:34
  #

  Dank je wel Ray, leuk compliment! Gaaf project waar je mee bezig bent. Ik plaats iedere vrijdag een infographic, so ‘stay tuned’ ;).

Trackbacks/Pingbacks

 1. Content marketing voor de huisdierenbranche (infographic) - 15 februari 2013

  […] infographic over het gebruik van social media binnen de agrarische sector bracht nogal wat teweeg. Om daarop voort te borduren deel ik deze infographic met je, speciaal […]

 2. 10 soorten content waar Google én je bezoekers van houden - 18 februari 2013

  […] sector meer onderzoek dieper in dit onderwerp gedoken. Op basis van deze informatie heb ik een gave infographic gemaakt die inmiddels is opgepakt door diverse […]

 3. Infographic over infographics - 15 maart 2013

  […] is het grote voordeel van een infographic dat deze viraal kan gaan. Zo stond onze infographic over social media binnen de agrarische sector op onder meer Frankwatching, Karel […]

 4. Waarom content marketing werkt (infographic) - 5 april 2013

  […] Branded content hoeft daarbij niet alleen in tekst of video van waarde te zijn, maar kan ook middels een infographic (zo heb ik zelf mogen ervaren met onze infographic over social media in de agrarische sector). […]

 5. Maak je eigen infographic met Google Analytics - 5 april 2013

  […] hoe zorg je ervoor dat je waardevolle data in handen krijgt? Voor onze infographic over social media in de agrarische sector gebruikten wij data van verscheidene onderzoeksbureaus. Maar dergelijke data is lang niet altijd […]

 6. Interview met inbound marketeer Adis Nazareet - 18 september 2013

  […] heb ik leren kennen naar aanleiding van mijn infographic over social media in de agrarische sector, waarvoor hij mij vroeg om als expert middels een interview uit te leggen wat precies infographics […]

 7. Christian Slagter (@slagter) - 18 november 2013

  @boerenfluitjes @Tjanneke dank jullie voor de tweet, originele artikel is hier te vinden http://t.co/5PR7Ay8hVV

Laat een reacties achter