2 SEO ranking tools die wij zouden aanraden
Laatste update: 24 november 2014

Regelmatig krijg ik de vraag welke software en tools wij gebruiken. Daarom geef ik je graag een aantal tips en handvatten. In dit artikel behandel ik een aantal SEO ranking tools die wij gebruiken om onze Google rankings en die van klanten te controleren.

Een van de dingen die je wilt weten als online ondernemer en marketeer is op welke zoekwoorden je website scoort in de zoekresultaten van zoekmachines als Google. Dit kan natuurlijk door in je browser via Google het zoekwoord in te typen, bijvoorbeeld ‘content marketing’, om vervolgens in de zoekresultaten na te gaan waar je op dat zoekwoord staat in de resultaten.

Naast het feit dat dit erg omslachtig is ontstaat er nog een probleem, namelijk dat de resultaten niet op elke computer hetzelfde zijn. De zoekresultaten die ik namelijk naar voren zie komen zullen waarschijnlijk verschillen van die van jou. Dit komt doordat de resultaten steeds meer worden ingericht op je persoonlijke zoekresultaten die je eerder hebt gedaan of websites die je eerder hebt bezocht. Google koppelt via je account die je hebt steeds meer gegevens aan elkaar, om zo de zoekresultaten steeds meer op jouw voorkeuren af te stemmen.

Als online ondernemer wil je daarom graag ‘schone’ zoekresultaten zien, dus de daadwerkelijke ranking die je inneemt op voor jou belangrijke zoekwoorden. Dit kan door in Google gebruik te maken van de ín-private mode, waarin niet je internetgedrag wordt opgeslagen en zodoende geen effect heeft op de zoekresultaten.

Om snel inzicht te krijgen in je Google rankings zijn er diverse online softwaretools beschikbaar. Om je te helpen licht ik er een aantal toe waarvan ik vind dat je die prima kunt gebruiken. Deze hebben wij de afgelopen jaren gebruikt om rapporten te generen voor onze eigen websites als die van onze klanten.

Rank Checker

Een tool die wij al lange tijd gebruiken en goede ervaringen mee hebben is Rank Checker van SeoBook.com. Dit een gratis plugin voor Mozilla Firefox die je gemakkelijk in je browser installeert. Hieronder zie een schermafbeelding hoe Rank Checker eruit ziet.

SEO ranking tool

Klik op de afbeelding voor een vergroting.

Voordelen

1. Gratis!

Een van de grootste voordelen van Rank Checker is dat het gratis is. Na het installeren komen er geen bijkomende kosten of abonnementsgelden om de hoek kijken. Voor iedere startende ondernemer die meer wilt weten over zijn posities in de zoekresultaten dus erg handig.

3. Direct resultaat

Nadat Rank Checker is geïnstalleerd kun je deze via Firefox naar voren brengen en opent een nieuw scherm. Dit is heel basic opgezet en laat je op een simpele manier de zoekwoorden invullen waarvan je wilt onderzoeken welke zoekpositie je daarop inneemt.

Rank Checker laat vervolgens direct de resultaten zien, wat ten goede komt aan de snelheid als je bijvoorbeeld een rapport wilt opleveren.

Nadelen

1.      Alleen in Firefox beschikbaar

De tool is alleen in Firefox beschikbaar, dus je zal deze browser geïnstalleerd moeten hebben om de tool te kunnen gebruiken.

2.      Toont niet altijd alle resultaten

Afhankelijk van hoeveel zoekwoorden je wilt onderzoeken zullen niet alle resultaten getoond worden in Rank Checker. Dit komt doordat het direct de data uit Google haalt en je pc als een bot gezien kan worden. Als je bijvoorbeeld na het gebruiken van Rank Checker Google bezoekt, zal er eerst gevraagd worden om een code in te voeren waarmee aangetoond wordt dat je geen bot bent.

Meer informatie?

In onderstaande video wordt meer uitgelegd over Rank Checker.

[youtube]http://youtu.be/X__ngJcrOYU[/youtube]

SEO Rank Monitor

Een tool die ik inmiddels veelvuldig gebruik in plaats van Rank Checker is SEO Rank Monitor. Er zijn namelijk een aantal voordelen die SEO Rank Monitor heeft die ik nog niet vaak ben tegengekomen.Een van de eigenaren van SEO Rank Monitor is Wilco de Kreij, een online ondernemer die ik hoog heb zitten. Mocht je meer over hem willen weten, lees dan eens dit interview dat ik met hem hield. Hij wees mij op de tool en bij vragen krijg ik snel een reactie van hem, wat natuurlijk erg fijn is.

Hieronder zie je een schermafbeelding van SEO Rank Monitor zoals wij dit inzetten. Hierin staat onder meer op hoeveel woorden Slagter Media rankt en op welke positie in de zoekresultaten.

SEO Rank Monitor schermafbeelding Slagter Media

Klik op de afbeelding voor een vergroting.

Voordelen

1.      Accurate resultaten

Ik heb inmiddels verschillende ranking softwaretools gebruikt en vind dat SEO Rank Monitor een van de meest accurate is.

2.      Vergelijken met concurrenten

Wat ik superhandig vind is dat je jouw rankings op bepaalde zoekwoorden direct kunt vergelijken met de van concurrenten. Op deze manier kun je achterhalen

3.      Gemakkelijk rapporten aanmaken

Je kunt gemakkelijk rapporten aanmaken en deze onder meer als PDF of als CSV-bestand exporteren, maar ook direct een url-genereren die je kunt delen met bijvoorbeeld je klanten.

Nadelen

1.      Na inschrijven tot 24 uur wachten

Als je een nieuwe campagne aanmaakt in SEO Rank Monitor, duurt het enige tijd voordat je inzicht krijgt in de resultaten. Bij Rank Checker krijg je bijvoorbeeld wel direct de meest recente posities in de zoekresultaten.

2.      Niet gratis

SEO Rank Monitor is in tegenstelling tot Rank Checker niet gratis. Wel kun je een gratis proefversie voor 14 dagen aanvragen om te kijken of het je bevalt, maar daarna kost het $19 tot $199 per maand.

3.      Limiet aan zoekwoorden

Afhankelijk van het abonnement dat je afneemt is er een limiet aan het aantal zoekwoorden dat je kunt invullen.

Wat is jouw favoriete Google Rankings tool?

Ik hoop dat ik je hiermee een aantal handvatten heb weten te geven over welke SEO ranking tools je kunt inzetten. Het zijn tools die ik alle twee zeker zou aanraden om eens te proberen.

Maar ik ben benieuwd ook welke tools jij gebruikt om je rankings in Google te controleren? Ben je een fan van Rank Checker of SEO Rank Monitor, of gebruik je een ander softwareoplossing? Laat hieronder een reactie achter of reageer via social media.

1 Reactie

  1. Wouter Postma

    Goede tips. Ik vind zelf Serpfox (https://www.serpfox.com/) een hele goede. Als je goed zoekt zie je dat ze ook een gratis pakket hebben voor 10 keywords/URLs :-).

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *